top of page
Foto van schrijverKlaas Van Rillaer

Gids Nieuw samengestelde gezinnen – 10 uitdagingen voor ouders en partners


… een nieuwe publicatie van Karen Van den Broeck


Een gids die inspeelt op een actuele situatie

Door het toenemend aantal scheidingen in de samenleving komen nieuw samengestelde gezinnen steeds meer voor, stelt Karen Van den Broeck in het voorwoord van haar nieuw boek. Enkele cijfers maken dit duidelijk:

  • Een kwart van alle gezinnen in Vlaanderen is een nieuw samengesteld gezin

  • 2/3 van de nieuw samengestelde gezinnen mislukken binnen de 3 jaar

  • 1 op 10 kinderen leeft in een nieuw samengesteld gezin

  • 40% van de kinderen uit een echtscheiding leeft binnen de 4 jaar na de scheiding samen met een ouder en een plusouder (S. Brouwers, 2017)

We spreken van een nieuw samengesteld gezin wanneer er in een eenoudergezin een nieuwe partner bijkomt. Deze heeft al dan niet zelf ook kinderen. Zowel voor de partners als voor de kinderen is het geen gemakkelijke samenlevingsvorm: ieder moet zijn plaats in het nieuwe gezin zoeken en vinden. Daarnaast is er nog de ex-partner die het ouderlijk gezag over de kinderen behoudt. Spanningen, hevige emoties en onzekerheden over het invullen van rollen en taken zijn hierbij vaak zichtbaar.

Verschillen erkennen, goed afstemmen op elkaar en investeren in (nieuwe) onderlinge relaties

Dikwijls grijp je in een nieuw samengesteld gezin naar de vertrouwde patronen van het traditionele kerngezin en is er de wens om dit terug te installeren. In de realiteit blijkt dit volgens Karen helemaal anders te zijn. De spelregels en omgangsvormen van een kerngezin zijn volgens haar niet zomaar van toepassing op een samengesteld gezin. Nieuw samengestelde gezinnen kunnen zeer verschillend zijn. De kinderen kunnen afkomstig zijn van één van de partners of beide partners hebben kinderen uit een vorige relatie en hebben eventueel samen één of meerdere kinderen. Dan nog zijn er veel combinaties mogelijk naargelang de leeftijd van de kinderen. Het kan er pittig aan toe gaan, maar ondanks alle moeilijkheden is een goed werkend samengesteld gezin mogelijk door verschillen te erkennen, zich goed af te stemmen op elkaar en te investeren in (nieuwe) onderlinge relaties.

Tips om uitdagingen aan te gaan

Deze gids heeft Karen geschreven vanuit haar praktijkervaring als relatiecoach. In het begeleiden van koppels en ouders stelde zij vast dat dezelfde moeilijkheden meermaals voorkomen. Zij beschrijft een aantal uitdagingen voor nieuw samengestelde gezinnen en geeft tips hoe je hiermee kan omgaan.

Samenwerking met deBoekmakerij

Voor de vormgeving en het drukken van dit boek deed Karen beroep op deBoekmakerij. De tekst en de tekeningen werden in een mooie lay-out gezet en afgewerkt binnen de vooropgestelde timing. Het resultaat is een praktische gids die zeer professioneel oogt.

Auteur

Karen Van den Broeck is gezinssociologe en relatiecoach. In haar privépraktijk Anasta in Bekkevoort begeleidt ze zowel individuen als koppels. De gids is het resultaat van vele discussies en het samen zoeken met individuen en koppels naar handvatten en tools om vorm te geven aan deze samenlevingsvorm die complex en niet vanzelfsprekend is, maar heel verrijkend kan zijn.

Ondanks de grote verschillen in nieuw samengesteld gezinnen zijn er ook heel veel gelijkenissen. De herkenbare voorbeelden en de waardevolle tips van zoveel mensen liggen aan de basis van het schrijven van deze praktische gids.


Je kan de gids ‘Nieuw samengestelde gezinnen – 10 uitdagingen voor ouders en partners’ (€ 8,00) bestellen via info@anasta.be of via de onderstaande link:

157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Witte veren

Comments


bottom of page